Dutch Language School in Utrecht

Dutch Language School in Utrecht


FAQ

In het geval dat er conflicterende informatie word gegeven op deze pagina en de voorwaarden van Dutch First, dan is de informatie gegeven in de voorwaarden leidend.  

1. Hoe kom ik bij Dutch First?

Onze school vind je in het centrum van Utrecht op Niasstraat 1, op slechts vijf minuten fietsen of vijftien minuten lopen vanaf Utrecht Centraal station. Dutch First is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, er is een bushalte voor de deur. Om vanaf het centraal station bij Dutch First te komen kun je bus nummer 27, 28 of 38 nemen, uitstappen bij de halte "van Koetsveldstraat" en de straat oversteken. Tussen 9:00 en 17:00 is het gebouw via de hoofdingang te betreden (Niasstraat 1). Tijdens de openingstijden van onze school is Dutch First altijd via onze ingang aan de Vleutenseweg bereikbaar. Voor een kaart met onze locatie en meer informatie over onze openingstijden en contactgegevens kunt u terecht op onze Contact pagina.
 

2. Wat is het Staatsexamen NT2?
Met het staatexamen kun je een diploma NT2 (Nederlands als tweede taal) behalen, daarmee kun je aantonen dat je voldoende kennis van de Nederlandse taal hebt om in Nederland te kunnen werken of studeren. Een Staatsexamen NT2 diploma kun je ook gebruiken voor inburgering en naturalisatie.  

Er bestaan twee programma's van het staatsexamen. Je kiest het examen welke voor jou van toepassing is:
- Programma I, taalniveau B1 / 2F, wanneer je wilt werken of studeren op MBO niveau 3 or 4.
- Programma II, taalniveau B2 / 3F, wanneer je wilt werken of studeren op HBO of universitair niveau.
Beide staatsexamens bestaan uit vier onderdelen: schrijven, spreken, lezen en luisteren. ​

Schrijven
Dit onderdeel van het examen duurt 120 minuten en bestaat uit twee delen. Tijdens het eerste deel typen de kandidaten hun antwoorden in op de computer en tijdens het tweede deel worden antwoorden handmatig geschreven in een boek. Er zijn zowel vragen die een korte (één of twee zinnen) als een langere reactie vereisen (tot 150 woorden). 

Spreken
Dit onderdeel van het examen duurt ongeveer 30 minuten. Kandidaten spreken in de computer via een headset, ze reageren daarbij op situaties die op het scherm worden beschreven. Staatsexamen NT2 Programma I heeft twee gedeelten, Programma II drie en bestaat zowel uit korte als langere antwoorden. 

Lezen
Dit onderdeel van het examen duurt 110 minuten bij programma I  en 100 minuten bij programma II . De kandidaten lezen een tekstfragment in een boek en beantwoorden meerkeuzevragen op de computer. 

Luisteren
Dit onderdeel van het examen duurt ongeveer 60 minuten. Kandidaten krijgt een geluidsfragment van een conversatie te horen op de computer en per geluidsfragment moet een vraag worden beantwoord.

Voor meer informatie over de examens, de kosten, examendata, etc., bezoek je de webpagina van het College voor Examens en DUO. Aanmelden voor het examen gaat via de webpagina van DUO. Voor meer informatie over het staatsexamen in het Engels, kun je een kijkje nemen op de pagina van iamexpat.
 
3. Ik heb een lening bij DUO, kan ik mijn Nederlandse cursus bij Dutch First met deze lening betalen?

Een cursus bij Dutch First kunt u niet betalen met een DUO lening. Als u een lening heeft bij DUO en u wilt een Nederlandse cursus met deze lening betalen, kunt u alleen een school kiezen die is opgenomen in de lijst van 'blik op werk'. U kunt deze lijst met scholen online bekijken.

4. Hoeveel niveaus Nederlands zijn er bij Dutch First?

Het opleidingsplan voor Nederlands als tweede taal is gebaseerd op het Common European Framework of Reference for Languages (CEFR). Het plan is verdeeld in de verschillende niveaus A1, A2, B1, B2, C1 and C2.

Dutch First verdeelt de CEFR niveaus A1, A2, B1 en B2 in twee of drie cursussen. In de onderstaande tabel wordt duidelijk weergegeven hoe de verschillende niveaus bij Dutch First zich verhouden tot de CEFR Levels.

 

CEFR level

Dutch First courses

Chapters covered

Book


A1
Basic user

(breakthrough)
 A1 – A2
A1


  Dutch A1.1

  Contact! Nieuw 1

  Chapter 1 – 8


  Dutch A1.2

  Contact! Nieuw 1

  Chapter 9 – 15


A2

Basic user

(waystage)
A2


  Dutch A2.1

  Contact! Nieuw 2

  Chapter 1 – 8


  Dutch A2.2

  Contact! Nieuw 2

  Chapter 9 – 15

B1

Independent user

(threshold)B1
B1.1 + B1.2


  Dutch B1.1

  Contact! 2

  Chapter 1A – 2C


  Dutch B1.2

  Contact! 2

  Chapter 3A – 4C
B1.3 + 1.4


  Dutch B1.3

  Contact! 2

  Chapter 5A – 6C


  Dutch B1.4

  Contact! 2

  Chapter 7A – 8C

B2

Independent user

(vantage)B2
B2.1 + B2.2


  Dutch B2.1

  Contact! 3

  Chapter 1A – 2C  Dutch B2.2

  Contact! 3

  Chapter 3A – 4C
B2.3 + 2.4


  Dutch B2.3

  Contact! 3

  Chapter 5A – 6C


  Dutch B2.4

  Contact! 3

  Chapter 7A – 8C

 
     

 
5. Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

U kunt zich via onze website aanmelden. U zoekt de cursus waar u aan wilt deelnemen in het cursusmenu op onze website en klikt op de groene inschrijfknop in de rechterhoek.

Men kan zich ook persoonlijk inschrijven bij de receptie van de school of door een email te sturen naar [email protected].

Let op: de cursusinschrijving is bindend na bevestiging. Deelnemers die binnen 7 kalenderdagen van de startdatum van de cursus annuleren, zullen een factuur met annuleringskosten ontvangen. 

6. Hoe kan ik mijn inschrijving annuleren?

Afmeldingen voor cursussen worden alleen geaccepteerd wanneer ze schriftelijk worden voorgelegd aan de hand van onderstaande tijdsbeperkingen. Ze kunnen per email of persoonlijk bij de receptie worden ingediend. U kunt uw inschrijving annuleren door op de annuleringslink te klikken in het bevestigingsbericht dat u ontvangt wanneer u zich online aanmeldt. De school accepteert geen annuleringen via de telefoon. Een inschrijving voor een cursus wordt beschouwd als bindend tot een schriftelijke annulering per email is ontvangen, ingediend is bij de receptie of via de annuleringslink in de bevestigingsemail is bevestigd.

  • Annuleringen ontvangen meer dan 7 kalenderdagen voordat een cursus begint zijn kosteloos. 
  • Annuleringen ontvangen 7 kalenderdagen of minder voor de aanvang van een cursus worden belast met annuleringskosten (zie regel #38 van ons Regelement op onze website).
  • Annuleringen ontvangen op of na de eerste dag van de cursus worden niet geaccepteerd en de volledige cursusvergoeding zal in rekening worden gebracht.
7. Ik heb mij ingeschreven voor een cursus, maar kan deze niet bijwonen. Kan ik de cursus op een later tijdstip volgen?

Ja. U kunt op een later tijdstip naar een andere cursus overstappen als er buitengewone en/of onverwachte omstandigheden zijn ontstaan. Het verzoek en de documentatie ter ondersteuning van de reden van het verzoek (bijv. ziekte, veranderende arbeidsomstandigheden vanuit de werkgever) dienen schriftelijk te worden ingediend bij de receptie van de school, bij voorkeur via email via [email protected]. Wij accepteren geen cursuswijzigingen via de telefoon.

Aan het wisselen van een cursus zijn eenmalige wisselkosten verbonden. Een goedgekeurd verzoek stelt de student in staat om in een latere cursus op hetzelfde punt in de lessen verder te gaan, op voorwaarde dat er ruimte is in de betreffende cursus. De overstap is slechts één keer mogelijk en is bindend. De vervangende cursus moet binnen drie maanden na de goedgekeurde overstap gestart worden. Het is niet mogelijk om terug te keren naar de vorige cursus nadat de overstap is goedgekeurd

8. Kan ik individuele sessies inhalen die ik niet kon bijwonen?

Ja, maar enkel in het geval van onvoorziene omstandigheden (bijvoorbeeld gedocumenteerde ziekte, zakenreis met een schriftelijke verklaring van de werkgever) en enkel wanneer er een groep op hetzelfde niveau is met beschikbare plaatsen. Een verzoek voor het inhalen van een les verloopt via de receptie. Alleen na overleg met de receptie is het inhalen van een les mogelijk. 

9. Welke boeken worden gebruikt voor de Nederlandse taalcursussen?

Dutch First gebruikt de boeken van Contact! van de uitgever Intertaal voor haar cursussen. Zowel het textboek als werkboek worden gebruikt in de cursus. De boeken kunnen online of in een boekwinkel worden aangeschaft. Dutch First biedt cursisten de optie aan om de boeken voor dezelfde prijs aan te schaffen bij de receptie. Deze boeken kunnen per email of telefonisch gereserveerd worden. Als de factuur van de cursus verstuurd wordt, bevindt zich in deze email ook een betaallink die gebruikt kan worden om de boeken te betalen. Het is ook mogelijk om de boeken contant te betalen bij de receptie. Voor gedetailleerde informatie over de boeken die nodig zijn voor specifieke cursussen, ga dan naar de sectie 'Onze cursussen' op de website en lees de beschrijving van de cursus waarin u geïnteresseerd bent.

10. Hoe en wanneer betaal ik voor de cursus?

Na het inschrijven voor de cursus ontvangt u per e-mail een factuur via het e-mailadres dat u op het moment van inschrijving aan ons hebt verstrekt of per brief als er geen e-mailadres bekend is (ongeveer 5 dagen voor de startdatum van de cursus). U kunt de factuur betalen per bankoverschrijving. Het is eventueel ook mogelijk om contant bij de receptie van Dutch First te betalen. Contante betalingen worden belast met administratiekosten á € 7,50. De betaling moet voor de vervaldatum zijn voltooid. Wees er a.u.b. van bewust dat Dutch First een betaalbewijs verlangt bij de eerste les aan de receptie als u niet bij Dutch First heeft betaald. 

11. Kan ik de cursus in termijnen betalen?

Ja, maar enkel in Nederland verblijvende cursisten, en/of cursisten die hun persoonlijk nederlands servicenummer (burgerservicenummer) kunnen presenteren. Informeer onze administratie tijdig dat u in termijnen wenst te betalen. Noteer dit bij voorkeur tijdens het aanmelden in de ´comment´ op de inschrijfpagina. De kosten van de cursus zullen dan in twee termijnen worden verdeeld en u ontvangt twee facturen. De eerste betaling dient te worden voldaan voordat de cursus begint en wordt belast met € 15 administratiekosten. Voor het éénjaarprogramma kan de betaling worden verdeeld in drie betalingen. De eerste betaling dient te worden betaald voor het begin van de cursus. Hier komen geen extra kosten bij. 

12. Ik wil mij inschrijven met mijn partner. Hebben wij recht op korting?

Dutch First geeft geen familiekortingen. Dutch First is een particuliere instelling gericht op de individuele klant. We ontvangen geen subsidie ​​van de staat en bieden voordelige cursussen aan vergeleken met onze concurrenten. Wij bieden een aantal kortingen voor bedrijven of organisaties op basis van het aantal inschrijvingen. Als u zich echter met een groep van vier personen tegelijkertijd voor dezelfde cursus inschrijft, kunnen wij u een korting aanbieden. Dit geldt alleen voor nieuwe cursisten. Informeer hiervoor bij de receptie. 

13. Ontvang ik een cursuscertificaat nadat de cursus is afgerond?

Alle deelnemers die minstens 80 procent van de lesuren bijwonen hebben het recht om een ​​certificaat van deelname van de cursus te ontvangen. Het certificaat bevat informatie over het in de cursus behandelde materiaal, het taalniveau, de cursusdata en de naam van de docent. Het certificaat wordt op de laatste dag van de cursus uitgereikt en is inclusief in het cursusgeld. Extra officiële kopieën kosten €5 per kopie bij de receptie.

14. Hoeveel mensen zitten er in een cursus??

Cursussen kunnen starten met een minimum van zes deelnemers en bestaan uit maximaal 14 deelnemers. 

15. Ik weet niet welk cursusniveau ik moet kiezen. 

Als u niet zeker bent van het niveau van de taalcursus die u moet nemen, is het mogelijk om een ​niveautest op onze school af te nemen. Deze dienst wordt gratis aangeboden. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

16. Zijn er veel gesprekken in de cursussen?

Wij geloven dat conversatievaardigheden een belangrijk onderdeel is van het taalonderwijsproces. Als zodanig worden al onze lessen geleerd in de doeltaal. Tijdens de lessen richten we ons op alle vier de basisvaardigheden: luisteren, spreken, lezen en schrijven voor een volledig taalbegrip.

17. Kan Dutch First bemiddelen in of het verkrijgen van een Nederlands visum garanderen?

Nee, Dutch First is niet verantwoordelijk voor uw visumaanvraag en kan niet meehelpen met uw aanvraag. Indien u al ingeschreven en betaald heeft voor een cursus, dan kan Dutch First een officiele brief als bewijs voor uw deelname leveren. rDutch First kan niet garanderen dat een student een Nederlands visum wordt verleend of hierin bemiddelen. Voor visummogelijkheden adviseren wij u contact op te nemen met de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst.

18. Waar kan ik werk vinden?

Dutch First is op zoek naar gekwalificeerde docenten met ervaring in het taalonderwijs. Als u relevante ervaring heeft en geïnteresseerd bent in het werken bij ons, stuurt u dan uw CV naar het volgend emailadres: [email protected]. We realiseren dat het zoeken naar een baan in een nieuw land uitdagend is. Wij verstrekken echter geen informatie of hulp bij het zoeken naar werk.

19. Ik volg op dit moment een cursus en mijn naam is veranderd (door huwelijk, echtscheiding, enz.). Wat moet ik doen?

Cursisten die hun naam om juridische redenen hebben veranderd, dienen een officieel document in te dienen die de naamwijziging bevestigt. Een officieel document kan bijvoorbeeld een naamveranderingsaanvraag zijn van de Nederlandse Burgerzaken. De school zal een kopie van het document maken en de naam van de cursist in de bestanden wijzigen. Als de cursist momenteel een cursus bijwoont, veranderen wij de naam op het certificaat van die cursus (wij veranderen geen namen op cursussen in het verleden

 
 

CEFR level

Dutch First courses

Chapters covered

Book


A1
Basic user

(breakthrough)
 A1 – A2
A1


  Dutch A1.1

  Contact! Nieuw 1

  Chapter 1 – 8


  Dutch A1.2

  Contact! Nieuw 1

  Chapter 9 – 15


A2

Basic user

(waystage)
A2


  Dutch A2.1

  Contact! Nieuw 2

  Chapter 1 – 8


  Dutch A2.2

  Contact! Nieuw 2

  Chapter 9 – 15

B1

Independent user

(threshold)B1
B1.1 + B1.2


  Dutch B1.1

  Contact! 2

  Chapter 1A – 2C


  Dutch B1.2

  Contact! 2

  Chapter 3A – 4C
B1.3 + 1.4


  Dutch B1.3

  Contact! 2

  Chapter 5A – 6C


  Dutch B1.4

  Contact! 2

  Chapter 7A – 8C

B2

Independent user

(vantage)B2
B2.1 + B2.2


  Dutch B2.1

  Contact! 3

  Chapter 1A – 2C  Dutch B2.2

  Contact! 3

  Chapter 3A – 4C
B2.3 + 2.4


  Dutch B2.3

  Contact! 3

  Chapter 5A – 6C


  Dutch B2.4

  Contact! 3

  Chapter 7A – 8C